söndag 10 april 2011

Vår på torpet!


Vi har haft en helt underbar helg på torpet! Sol, plusgrader och arbetsmoral.

Golvet är KLART! Väggarna är gipsade, spacklade och slipade! Gårdskarlen har röjt upp i trädgården och jag har fixat grusgången och planterat frön och lökar.

Nu ligger vi halvdöda i soffan och det värker i varenda liten muskel.. hahaha. Att renovera ett torp är inte helt lätt gjort.

Till påsk skall vi slipa golvet, tapetsera väggarna samt börja planera och färdigställa köksinredningen. Det blir troligen en fin lantlig mix med lite fransk touch. Vi tänkte försöka återanvända så mycket vi kan av möblerna som finns på gården tillsammans med några enstaka skåp från ikea.



torsdag 7 april 2011

Före och efter eller efter och före?

Så kan skenet bedra... På denna före bild så kan man ju undra varför man skulle behöva fixa här. Men hade jag haft en close-up så skulle ni förstå. Tapeterna var fuktskadade, råttätna och luggslitna. Dessutom bodde det säkert 10 musfamiljer bakom spännpappen. Skurgolvet är fortfarande vackert på sina håll, men vid ett av fönsterna har det kommit in fukt. Fukten är himlen för trämask vilket gjorde att man klev rakt igenom en dag.
Skall man ha radiatorer och spis så måste man dra in riktig el. Det kändes naturligt att fräsa in rören när vi ändå tänkt att gipsa väggarna. Gipset var en höjdare, bara värmen gick upp ca 5 grader inne efter att väggarna hade klätts in. Mycket energieffektivt.
Här åtgärdar vi fuktproblemen i grunden som hade uppkommit p g a avsaknad av hängrännor och dåligt dränage. Dåliga plankorna åkte ut, fuktig jord grävdes bort, bjälkarna frilades och fuktiga partier på bjälkarna höggs bort och ersattes med nytt trä för stadgans skull. Resterande delar av mullbänken är helt fungerande och därför återställer vi nu bara. Istället för ny jord kommer vi att fylla med singel och lecakulor som inte suger upp fukt underifrån. I sommar skall grunden förbättras utifrån med ny kalkfog som skall hålla grunden tät och fin. Hängrännor bygger vi själva av trä. Hur får ni se snart...
Här får ni en liten titt på dom nygipsade väggarna och eluttagen vi valt. Svart kände både moderna och gammalt på en gång.

tisdag 5 april 2011

Blått är flott


Förra helgens loppisfynd!

Hittade en helt underbar loppis inte långt härifrån. Vi var där i nästan 2 timmar och kunde inte slita oss. Två stora lador fyllda med saker..

Det blev en låda med smått och gott, en tavla samt en hylla för bara en hundring. Dom vackra tallrikarna är från Gävle och tekopparna är härliga 70-tals koppar från England.

måndag 4 april 2011

Brygghuset

En vacker vårdag! Tempen är närmare 15 grader och snön smälter friskt. Jag tar mig en runda kring brygghuset och hittar lite förvånat ett jättegammalt fönster. Oh jag tycker detta är så spännande så. Jag gissar på 1700-tal och får det senare bekräftat från Gård & Torps sida.
Eftersom ursprungsstugan på gården har anor från början av 1700-talet så kan det vara så att detta fönster en gång i tiden har suttit där...