fredag 4 maj 2012

Löpskaka från Hållnäs



Här kommer ett gammalt traditionellt recept som min farmor en gång i tiden lärde mig. Löpskaka.
Man skulle kunna säga att det är en blandning av ostkaka och gotländs saffranspannkaka.
Värd att pröva i allafall och väldigt lokal. Jag har läst om att den var vanlig på födelsedagsfester och bröllop förr i tiden.

1,5 liter mjölk
2 ägg
1 kopp socker
1 kopp mjöl
1 krm salt
saffran
Ostlöpe/kalvlöpe

Värm 1 liter mjölk till ca 40 grader. Häll ner i en ugnsfast form.
Blanda resten av ingredienserna med 0,5 l kall mjölk och vispa upp ordentligt.
Häll sedan ner mixen i den varma mjölken och tillsätt 1 matsked ostlöpe. Röres om försiktigt med träslev (ej plast eller metall) tills blandningen "sätter" sig eller "stannar" i formen. Ca 5 min.
Gräddas i ca 1 timme på 175 grader. Kan behöva lägga lite folie över på slutet av tiden så att den inte bränner på ovansidan.

Serveras kall med grädde och sylt, alt saftsås.

Väl smakat!


1 kommentar:

  1. Ååh vad gott! Har själv en farmor från Hållnäs och detta har jag inte ätit sedan jag var liten. Måste laga denna och bjuda över farmor på fika :)

    SvaraRadera